Framtiden stavas 5G – vad gäller för mig?

Att 5G är framtidens mobilnät har nog varit svårt för dig att missa. Men hur bra är det egentligen? Vad kan jag kan jag som konsument vänta mig, och hur kan det gagna mitt företag?  

Låt oss presentera 5G och ta med dig in i en värld av teknisk innovation, nya arbetssätt och snabbare uppkoppling. Vi på ComCenter har svarat på några av de vanligaste frågorna. Häng med! 

När kommer 5G till Sverige?  
5G finns redan tillgängligt i stora delar av landet. Fokusområdet för utbyggnaden av mobilnätet har i förstaläget varit större städer. Inom ett par år är det troligt att 5G-uppkoppling finns tillgänglig över hela landet. Det befintliga 4G-nätet kommer leva kvar länge och samexistera med 5G. Det här för att säkerställa geografisk täckning och agera bärare av tal och data i glesbygd. Vilket går att jämföra med rollen 3G hade då 4G introducerades.  

Under våren 2022 kommer vi på ComCenter att erbjuda våra kunder 5G-abonnemang.  

Vad behövs för 5G? 
För att kunna ta del av den snabba 5G-uppkopplingen behöver du ha en enhet som stödjer den. Nya mobiler, routers och andra enheter på marknaden är utrustade för att stödja 5G. Äldre modeller är inte kompatibla.  

Hur snabbt är 5G? 
Hastigheten är betydligt högre. Det gamla 4G-nätet stödjer i regel en nedladdningshastighet på 100–300 Mbit/s, med 5G kan vi räkna med ungefär tio gångare snabbare nedladdning till en början. Med tiden uppskattas hastigheter upp till 10 Gbit/s vara standard med 5G.  

Vad finns det för andra fördelar med 5G? 
Utöver hastigheten kommer kapaciteten också bli högre, vilket innebär att du kan ha fler enheter uppkopplade utan att hastigheten försämras. Dessutom är latensen mycket lägre, vilket innebär minskad fördröjning. Det betyder att det kommer bli mycket mer effektivt att styra uppkopplade enheter i realtid med hjälp av IoT.  

Hur påverkas mitt företags kommunikation av 5G? 
Under pandemin har vi anammat arbete på distans, onlinemöten och hybridarbetsplatsen. Så kommer det sannolikt att förbli även efter pandemin. Den snabba omställningen har inneburit ett stort tryck på nät och vikten av ett bra nätverk blivit mer påtagligt än någonsin.  

Med 5G ges ett stabilare, snabbare och smartare nät. Att erbjuda 5G-uppkoppling till kollegorna ger det möjligt att jobba friktionsfritt. Arbeta från stugan, på tåget eller vart du än befinner dig – effektivare än någonsin.  

Sannolikt kan vi med 5G äntligen uppleva en tid av onlinemöten utan lagg, tekniska problem och andra dröjsmål (knack, knack ta i trä).  

5G och företag – vad kan vi förvänta oss i framtiden?  
Den snabbare uppkopplingen, möjligheten till fler uppkopplade enheter och den minskade responstiden innebär stora möjligheter för företag. Internet of things är redan idag vardag i många branscher, där enheter är uppkopplade ute i verksamheten på olika sätt. 

Med 5G kommer det här bli än effektivare och möjligheterna är stora. Med den ökade kapaciteten kan fler enheter än någonsin kopplas upp, vilket gör möjligheterna till ökad kontroll och mätbarhet. Ditt företag kan få mer insyn i verksamheten än någonsin. Vare sig det gäller att effektivisera produktion, förbättra kommunikation eller att hålla värmen i fastigheter.  

Gemensamt för alla områden är att uppkopplingen till olika typer av molntjänster och databaser är ett måste. Det är exempelvis av högsta vikt för ett självkörande fordon att få direkt återkoppling utan fördröjning från positioneringssystem och liknande.  

Förbered dig för 5G – redan idag 
Även om 5G inte är standard än, är det läge redan nu tänka till och förbereda ditt företag för omställningen. I dagsläget märks skillnaden inte så stort med befintliga enheter och arbetssätt, men i takt med den tekniska utvecklingen kommer 5G vara en förutsättning för att lyckas.  

Under våren 2022 kommer vi på ComCenter att erbjuda 5G-abonnemang till våra kunder. Håll utkik för mer information! 

Vi på ComCenter brinner för smarta kommunikationslösningar och ny teknik. Hör gärna av dig till oss om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa dig framtidssäkra ditt företags kommunikation. Vi hörs!