Internet of Things – miljardindustrin som tar över världen

Internet of Things, ofta kallat IoT, kanske har du hört detta begrepp tidigare eller blir du likt många andra förvirrad? Lugn, vi förklarar.

Vad pratar vi om?  
Jo, smarta enheter. Internet of Things är ett samlingsbegrepp för alla ting med någon form av internetuppkoppling. Det kan handla om din robotgräsklippare, din skrivbordslampa eller soptunna. Gemensamt är att sakerna får en digital identitet genom att kopplas upp till ett nätverk via bluetooth, wifi, eller telenätet.

Sakernas internet, som det kallas i Sverige, kan hjälpa till att effektivisera en produktionsprocess genom att mäta och kalkylera fram bästa möjliga tillvägagångssätt. Tekniken är inte längre exklusiv till våra datorer och traditionella enheter och har äntrat vår omgivning snabbt.

Smarta produkter är en snabbväxande marknad som växer lavinartat. Mellan 2020 och 2021 uppskattas antalet IoT-enheter i världen ha ökat med 11 miljarder, en ökning med nästan en tredjedel. Vi kan nog vara överens om att det här inte är en fluga, Internet of Things är här för att stanna.

Hur funkar det då? 
Det allra smidigaste sättet att koppla upp dina enheter, fordon eller maskiner är med hjälp av telenätet. Du är då inte beroende av att sätta upp trådlösa nätverk eller liknande, utan du är uppkopplad vart du än befinner dig. Vi erbjuder specialgjorda IoT-kort lagrade med data. Det fungerar på samma sätt som ett SIM-kort och erbjuds i olika datamängder. Du kan läsa mer om vårt utbud av IoT-kort här.

Hur kan IoT lyfta din verksamhet?
Här är några exempel på områden där vi hjälpt kunder med uppkoppling: 

  • Grävmaskiner
  • Hissar
  • Pumpsystem
  • Port/grindsystem
  • Kylsystem
  • Larmsystem

Det här är bara ett fåtal exempel och användningsområdena är nästintill ändlösa till antalet. Vill du ha tips och hjälp på hur just ditt företag kan få användning av det här? Vi hjälper dig gärna med idéer och lösningar. Tveka inte att höra av dig!

Områden där Internet of Things är stort redan idag 2021

  • Industri – genom att integrera IoT i maskiner och andra produktionsmedel kan du upptäcka potentiella förseningar och felaktigheter i ett tidigt skede. Du får en klar bild över flödet och kan lägga resurser på rätt saker. Möjliga säkerhetsbrister kan upptäckas och tekniken kan därmed trygga arbetsplatsen. Du får bättre kontroll än någonsin med hjälp av smart teknik.
  • Fordon – att fordon idag innehåller teknik i olika former är standard. Tillverkarna erbjuder idag allt fler lösningar i form av digital uppkoppling. I byggindustrin går det att exempelvis genom uppkoppling i grävmaskiner att mäta och administrera arbetet på ett smartare sätt än någonsin. Ett annat område är självkörande fordon. Vilket redan finns i olika former och kommer högst troligt bli standard inom en snar framtid. Det här kommer effektivisera transporter och skapa ändlösa möjligheter inom logistiken. Även om det kan kännas skrämmande, kommer säkerligen självkörande personbilar också bli en tillgång inom kort – om du inte redan börjat använda det såklart.
  • Städer – faktum är att de flesta städerna idag redan kan benämnas som Smarta städer, då IoT sedan länge använts. Vi går mot en framtid där det kommer ökas än mer. Ett samhälle kan effektiviseras, förbättras och utvecklas med hjälp av tekniken. Allt från hållbar energiförsörjning och ventilation i hemmen, till självtändande gatlyktor när du passerar. Med hjälp av Internet of Things får vi konkreta mätvärden och resultat, vilket besparar kostnader och ger möjlighet att bygga hållbarare och bättre samhällen.

5G – en revolutionerande teknik

Alla uppkopplade enheter kräver datatrafik och det är kanske den största utmaningen för Internet of Things framväxt. Tänk dig själv att hundratals miljoner enheter av olika slag hela tiden är anslutna till nätverk tvärsöver Sverige, det krävs kraft för detta. Med anledning av detta arbetas det febrilt med att få fram ett starkt 5G-nätverk världen över. Inom kort kommer det vara ett måste för alla med ambitioner om att ta del av framtidens teknik. Högre hastigheter, minskad fördröjning och mer precisa signaler från masterna är bara några av fördelarna med 5G.

Cybersäkerheten – Viktigare än någonsin med IoT

En klar riskfaktor med att förlita sig på uppkopplade enheter är intrång och angrepp. En attack kan slå ner framtidens verksamheter på ett mer konkret sätt än någonsin tidigare. Men lugn, skyddar du dig ordentligt kan du känna dig trygg. Se det lite som att ha ett vaktbolag, fast online. Viktigt är också att lösenordskydda enheter och programvaror. Det gäller särskilt övervakningskameror och andra säkerhetsprodukter du har.

Sammanfattningsvis – visst är det här spännande?

Det är häftigt hur snabbt tekniken går fram och idag ser vi den vart vi än vänder oss. Gränserna pressas hela tiden och nya möjligheter vi inte trodde fanns dyker upp ständigt. Genom att ligga i framkant kan du vinna stora fördelar både i din verksamhet. Det sparar både tid och pengar.

Är du nyfiken över hur du kan på bästa sätt kan göra ditt företag smartare? Hör av dig, så snackar vi mer.