Nätbedrägeri är vanligare än någonsin – så genomskådar du bluff-SMS

Bluffmeddelanden från okända avsändare är vanligare än någonsin och når de allra flesta. Många, särskilt äldre och teknisk ovana, faller för de olika typerna av bedrägeri där allt från pengar till personuppgifter stjäls. Genom att sprida kunskap och ställa ett antal frågor kan vi skydda oss på nätet och urskilja dessa lurendrejare. 

När du får ett SMS från en okänd avsändare, ställ dig alltid följande frågor. 

 • Är meddelandet relevant för mig?
  Ofta handlar bluff-SMS om att du vunnit ett pris i en tävling eller missat att hämta ut ett paket. Har du varit med i en tävling nyligen, eller väntar du på ett paket? Är svaret nej blir det enkelt att förstå om det är ett legitimt meddelande eller inte. 
  Kolla också upp telefonnumret – leder det ens till ett fraktföretag? 
   
 • Är tonen i meddelandet stressande och aggressivt?
  Förväntas du agera direkt? Ofta utger sig bedragarna att vara från en myndighet eller bank och ber om personuppgifter, såsom bankkonton och personnummer. 
  Får du den frågan kan du vara säker på att det är en bedragare du har att göra med. 
  En bank, myndighet eller vad det än kan vara skulle ALDRIG begära dessa uppgifter från dig. Skicka aldrig det över sms, oavsett hur akut avsändaren säger att det är. 
   
 • Är meddelandet felstavat och har dålig grammatik?
  Att ta en titt på språkbruk, stavning och upplägg på meddelandet är ett enkelt sätt att avgöra om det är trovärdigt eller inte. Ofta är meddelanden direktöversatta från engelska till svenska, vilket ser väldigt oprofessionellt ut. Även engelska meddelanden är i regel slarvigt skrivna och saknar struktur likt professionella utskick alltid har. Jämför själv bland tidigare meddelanden och avgör om det ser äkta ut. 
   
 • Kommer meddelandet från ett långt telefonnummer eller en skum mailadress?
  En tydlig indikator på att det rör sig om bedrägeri är när meddelandet kommer från en oseriös mailadress eller ett oklart telefonnummer. Är du osäker, kolla upp numret eller sök på emailadressen. Sannolikt hittar du inget, vilket innebär att det högst troligt rör sig om bedrägeri. 
   
 • Innehåller meddelandet en skum länk?
  Ofta innehåller bluff-SMS en okänd länk. Allt som oftast leder den till en sida där du antingen laddar ner skadlig programvara eller förväntas fylla i personuppgifter eller bankuppgifter. Länkar finns ofta i legitima utskick, men i regel är dem strukturerade på ett trovärdigt sätt. Länkar i bluffmeddelanden är i regel en osammanhängande rad bokstäver och siffror. 

Vi hoppas att dessa frågor hjälper dig att hålla dig säker på nätet. Skicka gärna vidare den här informationen till någon du bryr dig om. Trots att dessa meddelanden kan se rent dumma ut tjänar bedragarna stora summor pengar varje år.