Repeater mobil täckning förstärkning
Artiklar

Information till dig som har förstärkning/repeater av 3G-mobilnät

3G-nätet (frekvensbandet 2100 Mhz) som av de flesta operatörer används till tal och data kommer att fasas ut helt eller delvis fram till 2025-12-31, då tilldelat frekvensutrymme från Post- och Telestyrelsen (PTS) löper ut. I dagsläget är det inte klart vad som händer med detta frekvensband och hur det kommer fördelas efter detta datum.

Utvecklingen av mobilnäten pågår hela tiden. Just nu står mobiloperatörerna inför utrullning av 5G med allt vad detta innebär av nya funktioner och tjänster. Som ett led i detta kommer det ske en omfördelning av frekvenser från 2G och 3G näten till modernare 4G och 5G teknik.

Vad händer nu?

Nätägarna Telia, Telenor, Tele2 och 3 ger inte längre tillstånd för repeaters på 3G-nätet (2100 Mhz). Detta p.g.a. av att man fasar ut denna teknik efter hand och ersätter med andra frekvensband och modernare teknik, t.ex. 4G på 700, 800 samt 900 Mhz banden. Om man då har en installerad förstärkning/repeater på 2100-bandet så kommer denna inte längre att fungera.

Vad bör jag göra?

Vi föreslår att du tar kontakt med oss för att reda ut vad som behöver åtgärdas i just dina lokaler. En uppgradering till 4G-förstärkning kan vara relativt odramatisk då befintliga antenner och kablage oftast kan återanvändas. I en del fall (mindre anläggningar) kan man välja att använda sig av sitt WiFi-nät för samtal i mobilen. Det kan också vara så att ni redan har bra 4G-täckning och då behövs ingen förstärkning.

Hör av dig till oss så bistår vi med att säkra upp er framtida kommunikation. Ring Thomas, tel. 036-770 10 00

Jag vill veta mer

Rutor markerade med * är obligatoriska
Thomas Brolin

Artikeln skriven av Thomas Brolin

thomas.brolin@comcenter.se
Mer artiklar